Aksel Adolf Liljeström

Aatto A. Liljeström (1868-1922, käytti myös säveltäjänimeä A.A. Lumme) oli Suomen itsenäisyyden heräämisen aikakauden säveltäjä ja kapellimestari. Hän vaikutti keskeisesti ensin Hangon, sen jälkeen Tampereen ja edelleen Savonlinnan kaupunkien musiikillisen elämän moottorina. “Liljeströmin johdolla kohosi Savonlinnan musiikkielämä vuosisadan alussa ennennäkemättömään kukoistukseen” (Vehviläinen 1978, s. 369). Liljeström toimi Savonlinnan Laulu-­ ja soittojuhlien päätoimikunnassa ja torvisoiton soitonjohtajana Savonlinnan ens. Oopperaviikolla 1912 (Soitto- ja laulujuhlien päätoimikunta 1912; Savolainen 1980) sekä Savonlinnan Soitannollisen Seuran (nyk. Orkesteriyhdistys) perustajana, taiteellisena johtajana ja 1. kapellimestarina 1915 (Savonlinnan Soitannollinen Seura 1965).

Kansalaissodan alettua hänen esityksestään ja johdollaan perustettiin Korsholman sotilassoitto-opisto, jonka jälkeen hänestä tuli Suomen armeijan ensimmäinen ylikapellimestari kesäkuussa 1918. Viron vapaussotaan Liljeström organisoi soittokunnat toimien valkoisen armeijan ylikapellimestarina ja hänet ylennettiin musiikkimajuriksi helmikuussa 1919. (Talvio 1980).

Liljeström oli Sibeliuksen oppilaana 1897 musiikin teoriassa ja sävellyksessä (Sibelius 1899). Liljeströmin sävellystoiminta on ollut aktiivista, mutta valitettavasti hänen teoksensa ovat jääneet pimentoon. Sävellyksistä on kuitenkin kirjoitettu useissa aikakauden lehtiartikkeleissa. Lehtiartikkelit kertovat myös laulu- ja soittojuhlista sekä erilaisista tapahtumista, joissa on esitetty hänen johtamanaan torvisoittoa, jousiorkesteriteoksia, kupletteja, laulunäytelmiä, pienoisopperoita sekä -operetteja. Usein näissä tilaisuuksissa on esitetty myös hänen omia sävellyksiään. Tällä hetkellä on löydetty järjestysluvultaan suurin sävellys, Maanviljelijän marssi op.89, vuodelta 1914 (Liljeström 1914). Tämän jälkeen hänellä on ollut vielä useita sävellysvuosia jäljellä. Monissa pienemmissä teoksissa ei ole merkitty opusnumeroita, joten sävellyksiä on todennäköisesti paljon enemmän. Lisäksi hän on toiminut kustantajana ja julkaissut useita nuottikokoelmia.

Hänen sävellyksensä ovat suurelta osin kadonneet ja hajautuneet laajalle alueelle. Olemme löytäneet ja keränneet sävellyksiä kansallisarkistosta ja -kirjastosta, maakuntien kirjastoista sekä armeijan arkistoista. Tällä hetkellä olemme löytäneet hänen säveltämiään teoksia: 11 orkesteriteosta, 10 pienempää kuplettia ja laulelmaa, 6 hänen tuottamaa ja kustantamaa  nuottijulkaisua. Lisäksi kansalliskirjastosta löytyi 6 hänen säveltämäänsä sekä osittain myös sanoittamaansa savikiekolle julkaistua kuplettikappaletta. Vihjeitä sävellysten nimistä ja sijaintipaikoista löytyy jatkuvasti.

Teksti Anu ja Kristian Liljeström

Aatto A Liljeström bloggerissa