Petter Lilja

Lähde: Espoon kaupunginmuseo
Lähde: Espoon kaupunginmuseo, kuva EKM/ Tom Björklund

 

Petter Lilja – varhaisin esi-isämme

Petter Lilja syntyi 1756 luvulla, mahdollisesti Ruotsissa. Viitteitä Ruotsiin on saatu Talomuseo Glimsin  oppaan Ninni Finnbergin pitämästä esitelmästä Petter Liljasta.

Hänen tietojen mukaan Petter Lilja olisi tullut Suomeen mahdollisesti Viaporin rakennustöihin.  Viaporia alettiin rakentaa 1748 ja se valmistui nopeassa tahdissa. Mutta 1770 luvun keskivaiheilla rakennustyöt ovat olleet kiivaimmillaan. Ninni Finnbergin mukaan Espoon rippikirjoissa mainitaan Petter Liljan kohdalla ”tullut Ruotsista”.

Petter Lilja vihittiin Espoossa Maria Carlsdotterin kanssa 16.6.1782. Maria Carsldotterin sukunimi on todennäköisesti ollut Ahlgren.  Rippikirjojen mukaan hän oli syntynyt Kirkkonummella 1759. Hänen vanhemmiksi on merkitty Johan Ahlgren ja Anna Johansdotter.

Petter toimi renkinä Glimsin kartanossa Espoossa 1788 –

Glimsin kievarinisäntänä vuosina 1790 – 1798. Hän kuitenkin löi laimin isännän velvollisuutensa ja joutui kihlakunnan moitittavaksi.

Glimsistä hän muutti 1798 Gumbölen tilalle renkien etumieheksi, drängfogden renkivouti.

Gumbölestä hän muutti Helsingin pitäjään Laajasalon kartanoon 27.10.1807 mukanaan vaimo ja kaksi poikaa sekä kersantti Träskmannin poika Gustaf Adolf, joka oli tyttären Maija Caisan poika ja jonka Petter Lilja otti kasvattipojakseen.

Petterin ja Marian lapset:

Tästä linkistä pääset lukemaan esitelmän Petter Liljasta, esitelmä pidettiin Glimsin talomuseossa 19.8.2016 ja se kuuluu sarjaan “Tänne minä kuulun! Glimsin viisi vuosataa”.

Tästä linkistä pääset lukemaan tarinan “Renki Petter Liljasta tulee kievarin pitäjäTeksti on osa Espoon kaupunginmuseon Glimsin “Tänne minä kuulun”  näyttelyyn kirjoitettua tarinaa, kuvat ovat taiteilija Tom Björklundin tulkintaa.

Kaikki tarinat “Tänne minä kuulun! Glimsin viisi vuosisataa” pääset lukemaan tästä linkistä. Linkki vie Espoon kaupunginmuseon sivuille ja linkki löytyy aivan sivun alalaidasta.